martes, 1 de febrero de 2011

Renegats


Definició de la paraula Renegat:

RENEGAT, -ADA: Que ha renunciat a la seva fe religiosa, patriòtica o política.


Jaume I: “Ho fem, en primer lloc per Déu, en segon per salvar Espanya i en tercer lloc perquè nosaltres i vosaltres adquirim bona fama i gran nom per haver salvat Espanya”.

Pere Tomic: "Amb els seus enormes pecats perderen, ¡oh, dolor!, la Espanya: los comtes i reis amb els seus immortals virtuts la recobraren".

Jaume Balmes: “I amb justícia s'indigna el que sent córrer en les seves venes sang espanyola, en pensar en l'immens infortuni d'aquesta nació, gran en si mateixa, i empetitida, abatuda i perduda per els qui l'han governat”.

General Joan Prim: “Soldats! Podeu abandonar aquestes motxilles perquè són vostres, però no podeu abandonar aquesta bandera, que és de la Pàtria! Permetreu que l'estendard d'Espanya caigui en poder dels moros?”.

Víctor Balaguer: “Déu no permeti que els meus ulls puguin tancar-se a la llum sense veure flotar sempre sobre els camps de la meva pàtria, radiant i lliure, el pavelló d'Espanya”.

Jaume Collell: “Així és como refarem i enaltirem la Pàtria catalana, anant sempre a la vanguardia en lo progrés i en la defensa de la Pàtria espanyola”.

Jacint Verdaguer: “Vostre blau mantell és gran; abrigau a tota l´Espanya, lo regne de vostre amor, como un nuiet sota l´ala.”

Joan Maragall: “Perquè en aquest Visca Espanya caben tots els que volen a Espanya de debò. Els únics que no caben són els que no volen cabre, els enemics de l'Espanya veritable. Espanyols? Sí! Més que vosaltres! Visca Espanya!”.

Ferran Valls Taberner: "Cal també salvar dintre Catalunya el sentiment ancestral de patriotisme espanyol, considerat com a ampliació natural i complement necessari del patriotisme català".

Montserrat Caballé: “He presumit sempre de ser espanyola allà per on he anat”.

Pau Gasol: "El triomf de molts esportistes ha posat a aquest país en el mapa del món... La meva pàtria és Espanya, el meu barri, el meu col•legi, la meva infància".


QUI ÉS EL RENEGAT?

VISCA ESPANYA!

6 comentarios:

Anónimo dijo...

A les citacions de Jaume I i Pere Tomic potser, per a ser honestos, indicar que quan parlen d'Espanya es refereixen al concepte geogràfic, la península... evidentment no parlaven d'una Espanya que no existia aleshores.

Javi Hispánico dijo...

Ho sento però estàs equivocat.

Espanya neix com a concepte geogràfic, són els fenicis els primers a batejar-nos, i representa tota la península. Però amb els romans, a part del seu significat geogràfic, també té un significat polític. Espanya és una província de l'Imperi, amb unes lleis pròpies.
Roma crea a Espanya una unitat jurídic-política.
Roma que al principi va respectar les normes ibèriques i indígenes després va ser la creadora d'uns cossos legals i un sistema d'aplicació origen dels actuals.

Més tard, amb els visigots, que arriben com a aliats de Roma, i que a més són els legítims hereus d'Hispània, ja que l'any 475 Eurico rep una espècie d'investidura romana per al conjunt d'Hispània, de mans del penúltim emperador de Roma; la condició de primer rei d'Espanya que se li atribueix no és solament simbòlica. Espanya, per tant, adquireix la primera fórmula de la seva unitat històrica de forma independent –després de la unitat romana de la Península- de mans d'una Roma agonitzant.

Espanya ara es un Estat independent, un regne. Amb la Reconquesta es pretén recuperar aquesta Espanya, a la qual es refereixen Jaume I i Pere Tomic, aquell Estat independent.
Precisament per això els reis hispànics són nobles visigots, que basen la seva legitimitat en aquesta ascendència.

Com veus Espanya com a Nació, com a Estat, és molt anterior a qualsevol territori dels que avui la formen. Espanya existeix molts segles abans que Castella, Lleó, Astúries, Aragó o Catalunya.

xaviercomas dijo...

Estimat company Javi, t'agrairia que me donguesis permis per publicar aquest article al blog de "por la paz y la libertad", del cual formo part.
Agrait per endavant rep la meva salutacio.

Javi Hispánico dijo...

Hola Xavier,
sempre que posis l'enllaç tens el meu permís per publicar qualsevol de les meves entrades.

Una abraçada!

Anónimo dijo...

Barcino (Barcelona) fue la primera capital de España independiente, esto fue cuando el rey visigodo Ataúlfo la declaro como capital de Reino Godo de Hispania*.
*Todo hay que decirlo qe España no es más que la evolución del latín de Hispania.

Que grande frase de Jaume I el conqueridor, uno de los mejores reyes que ha tenido España.

xaviercomas dijo...

Avui posaré el teus escrits al blog de "por la paz y la libertad", he posat els enllaços del teu blog.
Agrait.